Se Emne
Dare2think » All With In Earth... And A Bit Outside » WAUU
 Print Emne
Postmester forudså alt i 1967 - [Danish Read]
Dare2think


Det er svært at spå om fremtiden, påstås det. Men den britiske generalpostmester Edward Short var tilsyneladende en meget visionær mand. Det kan vi konstatere, efter vi er kommet i besiddelse af en udgave af Aalborg Stiftstidende fra 10. oktober 1967. Her kommer generalpostmesteren med ti forudsigelser om hverdagslivet i år 2000, og det er næsten uhyggeligt hvor godt han rammer.
Selve avisen dukkede op ved et tilfælde. IT-manden Mikkel Steen Pedersen, der bor i Vodskov nord for Aalborg har et utæt tag. Så han løftede lidt i isoleringen, hvor han fandt en stak gamle aviser.

Avisen lå slået op på den side. Og da jeg er IT-nørd, skulle jeg da lige se, hvad den artikel handlede om. Og så læste jeg alle hans forudsigelser og tænkte 'hold kæft mand'. Kan man ramme så præcist så mange år senere, siger Mikkel Steen Pedersen til tv2.dk.
- Jeg var mest imponeret over det, han kaldte det magiske øje, der via telenettet kan overvåge børn og ældre, siger han.

Og så det at han faktisk italesætter internettet før CERN begyndte at rulle det ud.
Guldager: Uhyggeligt godt forudset
Vi har taget fat i TV 2’s gadgetredaktør David Guldager for at få en vurdering, og han er også imponeret:

Helt grundlæggende er det jo uhyggeligt godt forudset lige med nogle år til forskel. Der er ikke ét punkt, som vi i dag ikke ser som en komplet del af vores hverdag, siger David Guldager.
Vi har bedt gadgetredaktøren om at vurdere hver enkelt forudsigelse i forhold til i dag:

Påstand 1: At få ført tilsyn med husets centralvarmeanlæg og varmtvandsinstallation under husherrens fravær fra hjemmet, idet anlæggene vil blive styret via telefonen.
Guldager: Det er først inden for de sidste par år, at telefonen er blevet den helt store kontrolcentral. Men i Danmark er vi faktisk et godt stykke fremme med blandt andet Danfoss og Dongs samlede løsning kaldet Varmestyring. Det er en app, der kommunikerer med hjemmets forbundne termostater, så man kan styre sin varme fra distancen.

Påstand 2: At få overvåget børn, ældre, slægtninge og invalider ved hjælp af et magisk øje.
Guldager: I vores daglige overvågningssamfund er "Det magiske tv-øje” næsten en torn i øjet på mange. Men i dag bruger vi i højere grad “øjet" til at tage “selfies” af os selv end at overvåge børn, ældre slægtninge og invalide.

Påstand 3: At få supermarkedet bragt ind i husmoderens dagligstue via TV, så hun kan gøre sine indkøb uden at fjerne sig fra hjemmet.
Guldager: I første omgang var TV Shoppen en oplagt måde for “husmoderen” at shoppe fra stuen af, men i dag er der flere forskellige bud. Nemlig.com er måske bedst kendt af danskerne. De fleste supermarkedkæder har også apps, hvor man kan foretage indkøb.

Påstand 4: At betale regninger ved blot at præsentere et personligt identitetskort ved et kasseapparat, der er tilkoblet det EDB-anlæg, som fører kundens bankkonto.
Dare2think: Passer jo rigtig godt for år 2000

Påstand 5: Gennem en i hjemmet etableret fjernskriver at få oplysning om at bestilte varer er blevet afsendt eller at jernbanebilletter og teaterbilletter er blevet reserveret. I sidste tilfælde ved, at selve billetterne leveres via fjernskriveren som ”output” fra denne.
Guldager: Denne “fjernskriver” kalder vi i dag blot mobilen. Men her kan man sagtens både se og få leveret jernbanebilletter og teaterbilletter til.

Påstand 6: Hos et centralt oplysningsbureau at få leveret oplysninger om f.eks. skatteskalaer, bus- og togtider og endog historiske data.
Guldager: Internettet er nok det der kommer tættest på “et centralt oplysningsbureau”, der giver os informationer som skat, tog- og bustider og “endog historiske data”.

Påstand 7: At få etableret fjernmøder mellem forretningsfolk på den måde at de både kan se og tale med hinanden.
Guldager: Kort efter årtusindeskiftet så man for første gang en video-mobil, der kunne lave videoopkald. Derefter er det blevet en hel normal praksis at have videokonferencer. Danske Janus Friis var én af foregangsmændene på det punkt med tjenesten Skype.

Påstand 8: Telefonen vil være nået ind i praktisk talt alle hjem og vil virke som hjemmets altmuligmand.
Guldager: I dag er telefonen mere end “hjemmets altmuligmand” - den er blevet vores ét-og-alt.

Påstand 9: EDB-teknikken vil blive anvendt til at afprøve og vedligeholde anlæggene til at løse driftsmæssige problemer og til at bestemme dirigeringen af opkald.
Guldager: Hvor det en gang var mennesker, der håndterede dirigeringen af opkald, så foregår det i dag 100 procent elektronisk via “EDB-teknikken”.

Påstand 10: Der vil komme en højttalende billedtelefon
Guldager: I dag vil vi næppe gå udenfor en dør uden vores elskede “højttalende billedtelefon".


Kilde: Tv2Nyheder
Se kommentare på Tv2's facebook: [LINK]


.
Signature
Happy Thoughts from Dare2thinK
Share This Post:
Facebook Google Tweet This
 
Web

Share This Thread
Social Sharing: Facebook Google Tweet This
Facebook Like:


Hop til Forum: